Skötselråd

Smörj

Allt läder behöver smörjas för att få så lång livslängd som möjligt. Man brukar rekommendera 2-4 gånger per år, lite beroende på hur utsatt lädret är för t.ex. slitage, sol, väder och vind. Smörjer man inte lädret kommer det att torka och förlorar då sitt naturliga skydd för slitage, smuts och regn. Och går det alldeles för lång tid utan att man smörjer, kommer det bildas små torrsprickor i själva narven, den starka, skyddande ytan på lädret – ”framsidan”. Har det väl bildats torrsprickor kan man inte få bort eller laga dessa, men smörjer man in lädret ordentligt kan man förhoppningsvis förhindra fortsatt förfall.

Vilket balsam man bör använda beror på dels vilket typ av läder det rör sig om, och hur utsatt det är. Seldon och stövlar har man ofta ett fetare balsam till, medan en väska skulle bli för kladdig om man använde samma balsam till denna. Vidare finns det balsam som är extra bra till möbler och det slags läder som ofta förekommer där. Och ibland är det bästa att använda en bra, ofärgad skokräm.

Lädertvätt

Om lädret är gammalt och/eller blivit fläckigt, kan man prova att tvätta med en lädertvål. Därefter smörjer man in det med ett balsam. Det är dock ofta svårt att sia om resultatet, eftersom alla läder är unika och dessutom olika slitna. Är det dessutom ett gammalt läder får man vara ytterst försiktig; det är en balansgång med hur mycket vatten man kan använda. För mycket vatten kan förstöra objektet.

Har Du frågor är Du givetvis välkommen in för en rekommendation.