Tips och tricks

Fråga:
Hej, jag håller på att göra ett fodral i läder och har märkt att baksidan på mitt läder ger ifrån sig mycket fibrer. Har ni något tips på hur jag kan lösa det? Sen skulle jag också vilja att mitt läder skulle bli lite mer stiff/hårdare. Finns det något man kan göra för att få lädret styvare?

Svar:
Det låter som att du egentligen skulle valt ett annat typ av läder. Men du kan t.ex. ta antingen gelatin eller tapetklister att behandla köttsidan med. Stryka ner fibrerna med en mjuk trasa t.ex. För att få det extra fint kan du sen ta ett falsben eller nåt annat hårt och slätt för att stryka ned fibrerna med. Tänk på fiberriktningen… Fibrerna kommer lägga sig ned, och lädret får lite mer styrsel. Ta hellre lite och gör flera gånger, än att du tar för mycket. Se till så det inte kommer på narven och gör fläckar.

Omfärgning av mockaplaagg

Det går det inte att färga om eller bättringsfärga mocka plagg. Man kan inte garantera att färgen inte hamnar på annat som möbler, skjortor mm, som plagget kommer i kontakt med. Med andra ord går färgen inte att fixera.
Mocka skor går att bättringsfärga då de ger mindre risk för att de färgar av sig på annat.

Handla skinn & läder

Detta behöver du tänka på när du skall köpa skinn och läder. Förbered dig noga. Gör en mall i papper eller tyg på det du behöver inklusive sömnsmån mm. Gör detta även om det är en kvadratisk bit du behöver. Vi spar tid och du spar pengar. Se mer under LÄDERHANDEL